IELTS vs TOEFL | Study Tours

IELTS vs TOEFL

IELTS vs TOEFL

Για την εισαγωγή σε κάποιο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα των πανεπιστημίων του εξωτερικού, ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα είναι το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Αγγλικών. Δύο αποδεκτοί και δημοφιλής τίτλοι, σχεδόν για το σύνολο όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παγκοσμίως, είναι το IELTS και το TOEFL. Ωστόσο υπάρχει μια τάση που καθιστά το IELTS πιο διαδεδομένο στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ το TOEFL στα αντίστοιχα των Η.Π.Α.

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς υποψήφιους σπουδαστές είναι: IELTS ή TOEFL; Για να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι σημαντικό να εξεταστούν ορισμένοι υποκειμενικοί παράγοντες. Παρακάτω αναφέρονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη διεξαγωγή των δύο tests, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Όταν συγκρίνετε τη μορφή του IELTS με τη μορφή του TOEFL, θα παρατηρήσετε μερικά πράγματα. Πρώτα από όλα, και τα δύο έχουν τέσσερα βασικά τμήματα, κάθε ένα από τα οποία δοκιμάζει μια βασική δεξιότητα (ανάγνωση, ακρόαση, ομιλία, γραφή). Αλλά ενώ το TOEFL εξετάζει μόνο ακαδημαϊκά θέματα, το IELTS θα έχει ακαδημαϊκά θέματα ανάγνωσης και γραφής σε συνδυασμό με γενικά θέματα ακρόασης και ομιλίας. Συνολικά, το IELTS έχει περισσότερο μια αίσθηση πραγματικού κόσμου από το ότι το TOEFL. Η απόφαση για το πόσο δύσκολο είναι το TOEFL σε σχέση με το IELTS εξαρτάται πραγματικά από το αγγλικό σας υπόβαθρο.

Το IELTS επίσης δεν έχει ενσωματωμένη ακρόαση στις ασκήσεις, αν και σε μία από τις δύο ασκήσεις θα πρέπει να ενσωματώσετε μια γραπτή πηγή πληροφοριών στο επιχείρημά σας. Και οι δύο δοκιμασίες περιέχουν μια ανεξάρτητη ερώτηση που απλά ζητά τη γνώμη σας για κάποιο ζήτημα.

Το τεστ ομιλίας του TOEFL γίνεται με ηχογράφηση και περιλαμβάνει κυρίως την εξήγηση των απόψεών σας και την περίληψη / ερμηνεία πληροφοριών από άλλες πηγές. Στο IELTS, η εξέταση ομιλίας θα πραγματοποιηθεί με εξεταστή και θα περιλαμβάνει μια σύντομη ομιλία (θα έχετε μια μικρή περίοδο για να την προετοιμάσετε) και μια συζήτηση.

Παρόλο που θα ήταν υπέροχο αν κάθε αγγλικό πρόγραμμα έδινε ίσο χρόνο σε κάθε διάλεκτο της αγγλικής γλώσσας, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών ξοδεύει το 90% του χρόνου τους με μία μόνο διάλεκτο. Αν είστε πιο έμπειροι με τα αμερικανικά αγγλικά, μπορείτε να βρείτε κάποια μέρη του IELTS άγνωστα. Αν έχετε μάθει βρετανικά αγγλικά ή μια άλλη διάλεκτο, το TOEFL θα σας φανεί λίγο περίεργο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα από τα δυο τεστ δεν θα σας τιμωρήσει για τη χρήση της μιας ή της άλλης διαλέκτου, όσο οι απαντήσεις σαφείς και φυσικά, σωστές.

Στον παρακάτω πίνακα συγκεντρώνονται οι διαφορές των δύο tests ως προς τον τρόπο εξέτασης και διεξαγωγής:
 

TEST

 

             IELTS

 

                 TOEFL

Δομή Test

  

4 sections (3 ώρες)
Listening: 40 ερωτήσεις (30 λεπτά)
Reading: 3 κείμενα - 40 ερωτήσεις (1 ώρα)
Writing: 2 εκθέσεις (1 ώρα)
Speaking: 15 λεπτά – με εξεταστή

4 sections (4 ώρες)
Listening: 34-51 ερωτήσεις (60-90 λεπτά)
Reading: 3-4 κείμενα, 36-56 ερωτήσεις (60-80 λεπτά)
Writing: 2 εκθέσεις (50 λεπτά)
Speaking: 20 λεπτά – στον Η/Υ

Test Format

 

Paper-based ή computer-based

Computer-based

Αποτελέσματα

13 μέρες μετά - Online

10 μέρες μετά – Online
(μέσω του profil του υποψηφίου)

Βαθμολογία

Overall score: 0-9
(Μ.Ο. των 4 Subscores σε Listening, Reading, Writing & Speaking, 0-9)

Overall score: 0-120
(Άθροισμα των 4 Subscores σε Listening, Reading, Writing & Speaking, 0-30)

Κόστος

€201

$245

Επανεξέταση

Χωρίς χρονικό περιορισμό

12 μέρες μετά

Αποστολή βαθμολογίας

Δωρεάν σε 5 πανεπιστήμια, έως και 1 μήνα μετά τα αποτελέσματα
(Additional score report: €10)

Δωρεάν σε 4 πανεπιστήμια, έως και τις 22:00 την προηγουμένη της εξέτασης
(Additional score report: $20)

Επίσημο site

www.ielts.org

www.toefl.com