9 συνήθειες που θα σας κάνουν φαίνεστε πιο έξυπνοι καθώς μιλάτε | Study Tours

9 συνήθειες που θα σας κάνουν φαίνεστε πιο έξυπνοι καθώς μιλάτε

9 συνήθειες που θα σας κάνουν φαίνεστε πιο έξυπνοι καθώς μιλάτε

1. Σταθείτε ή καθίστε με τη σπονδυλική στήλη ευθεία αλλά χαλαρή.

Η ευγλωττία είναι κάτι περισσότερο από το πώς χρησιμοποιείτε τη γλώσσα. Είναι επίσης πώς χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του σώματός σας. Η θέση της πλάτης σας είναι το θεμέλιο της γλώσσας του σώματος σας και ως εκ τούτου η ρίζα της ευγλωττίας σας.
Μια κυρτή στάση δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σας και στα λόγια σας. Μια ευθεία αλλά χαλαρή σπονδυλική στήλη σας φέρνει σε μια ψυχική και φυσική κατάσταση από την οποία οι λέξεις κυλούν ομαλά και εύκολα.

 

2. Κρατήστε το πηγούνι σας ψηλά.

Η θέση του κεφαλιού σας είναι εξίσου σημαντική με τη θέση της σπονδυλικής στήλης σας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σε πολλές κοινές εκφράσεις. Το να "κρατήσεις ψηλά το κεφάλι σου", για παράδειγμα, είναι να δείξεις υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα.

Ένα όρθιο κεφάλι είναι απαραίτητο για την ευγλωττία και για φυσιολογικούς λόγους. Ένας στενός λαιμός (αν το κεφάλι σας είναι στραμμένο προς τα κάτω) τείνει να στραγγαλίζει τα λόγια σας, εμποδίζοντας σας να μιλήσετε καθαρά.

 

3. Εστιάστε στους ακροατές σας.

Η ευγλωττία έχει νόημα μόνο αν οι άνθρωποι σας ακούν, και δεν θα σας ακούν αν σκέφτεστε κάτι άλλο ή αν τα μάτια σας περιπλανιούνται σε όλο το δωμάτιο. Η ευγλωττία χωρίς προσοχή είναι απλή ομιλία.
Δύο ειδικές περιπτώσεις: Αποφύγετε τις πλάγιες ματιές, σε κάνουν να φαίνεστε ανέντιμοι. Εάν πρέπει να ελέγξετε τις σημειώσεις σας, χρησιμοποιήστε τα μάτια σας για να κοιτάξετε προς τα κάτω χωρίς να κουνάτε το κεφάλι σας.

 

4. Μιλήστε αρκετά δυνατά για να ακουστείτε.

Για μέγιστη ευγλωττία, μιλήστε αρκετά δυνατά, ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται μακρύτερα από σας να μπορούν να ακούν, αλλά όχι τόσο δυνατά ώστε να είναι άβολα για όσους βρίσκονται μπροστά.
Ωστόσο, μην αυξάνετε ποτέ τη φωνή σας ώστε να φωνάζετε. Το να φωνάζετε σας κάνει να ακούγεστε παράφρονες και όχι εύγλωττοι. Εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση, ζητήστε είτε ένα μικρόφωνο είτε ζητήστε από τους ανθρώπους να κινηθούν πιο κοντά.

 

5. Χρησιμοποιείστε κατάλληλες χειρονομίες.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να δώσετε έμφαση στα βασικά σημεία. Ο εύκολος τρόπος να μάθετε αυτήν την ικανότητα είναι να παρακολουθείτε πώς οι διασημότητες και οι δημοφιλείς δημόσιοι ομιλητές χρησιμοποιούν χειρονομίες καθώς μιλάνε. Σημειώστε πώς οι κινήσεις των χεριών τους φαίνεται να "αναδύονται" από τα λόγια τους.

6. Τοποθετήστε στρατηγικά το σώμα σας.

Προσθέστε δύναμη στα λόγια σας μετακινώντας σωστά το σώμα σας. Για παράδειγμα, εάν μιλάτε πάνω σε μια σκηνή, μπορείτε να μετακινηθείτε από το ένα σημείο στο άλλο για να σηματοδοτήσετε ότι εισάγετε μια νέα ιδέα.
Ομοίως, όταν κάθεστε στο τραπέζι του συνεδρίου, χαμηλώνετε προς τα εμπρός, όταν θέλετε να τονίσετε ένα σημείο. Αναπροσανατολίστε τη θέση σας όταν μετακινείστε από ένα θέμα σε ένα άλλο.

 

7. Χρησιμοποιήστε ζωντανές λέξεις που όλοι καταλαβαίνουν.

Τα κλισέ είναι το αντίθετο της ευγλωττίας. Χρησιμοποιήστε απρόσμενες αλλά συνηθισμένες λέξεις ή φράσεις που απεικονίζουν τα λόγια σας με αξιοσημείωτο τρόπο.
Επίσης, αποφύγετε τις λέξεις που το κοινό σας μπορεί να μην καταλάβει. Χρησιμοποιώντας φανταχτερά λόγια σας κάνει να ακούγεται σνομπ, όχι έξυπνος. Εάν απολύτως πρέπει να εισαγάγετε έναν όρο που δεν είναι εξοικειωμένος με το κοινό, ορίστε τον σε απλή γλώσσα.

 

8. Μιλήστε με διαφορετικές ταχύτητες.

Μιλώντας με μία μόνο ταχύτητα μετατρέπετε γρήγορα ό, τι λέτε σε κάτι μονότονο. Αντ’ αυτού, επιβραδύνετε και επιταχύνετε ανάλογα με τη σημασία αυτού που λέτε εκείνη τη στιγμή.
Αν συνοψίζετε, μιλήστε πιο γρήγορα από όταν παρέχετε νέες πληροφορίες. Όταν περιγράφετε την εισαγωγή μιας σημαντικής έννοιας, επιβραδύνετε να δώσετε στους ακροατές χρόνο να την απορροφήσουν.

9. Χρησιμοποιήστε παύσεις για να δώσετε έμφαση.

Μια μικρή παύση προτού να πείτε κάτι σημαντικό δημιουργεί αγωνία. Οδηγεί το ακροατήριό σας να "κολλάει σε κάθε λέξη σας".
Ομοίως, μια παύση αφού έχετε πει κάτι σημαντικό υπογραμμίζει τη σημασία του και δίνει στους ακροατές μια στιγμή να προβληματιστούν.