14 από τις πιο ενδιαφέρουσες παραδόσεις του Πάσχα από όλο τον κόσμο | Study Tours

14 από τις πιο ενδιαφέρουσες παραδόσεις του Πάσχα από όλο τον κόσμο

Πασχαλινά έθιμα από όλον τον κόσμο

Κάθε πολιτισμός έχει τις δικές τους μοναδικές εκδηλώσεις για το Πάσχα. Από το να βρέχει ο ένας τον άλλον με νερό στην Πολωνία, μέχρι να διαβάζουν μυθιστορήματα εγκλημάτων στη Νορβηγία, μάθετε την ιστορία πίσω από αυτές τις δημοφιλείς παραδόσεις του Πάσχα από όλο τον κόσμο.

Φλωρεντία, Ιταλία

πασχα στην φλωρεντια

Στη Φλωρεντία, οι ντόπιοι γιορτάζουν μια παλαιά παράδοση 350 χρόνων γνωστή ως Scoppio del Carro ή "έκρηξη του καλαθιού". Ένα περίτεχνο καλάθι γεμάτο με πυροτεχνήματα οδηγείται στους δρόμους της πόλης από ανθρώπους με πολύχρωμα κοστούμια του 15ου αιώνα, πριν σταματήσει έξω από το Ντουόμο. ο Αρχιεπίσκοπος της Φλωρεντίας βάζει φωτιά στο καλάθι και πυροδοτεί ένα ζωηρό θέαμα πυροτεχνημάτων. Το νόημα πίσω από το έθιμο χρονολογείται από την πρώτη Σταυροφορία και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει μια καλή συγκομιδή.

Φιλανδία

πασχα στην φιλανδια

Τα παιδιά σ 'αυτή τη Σκανδιναβική χώρα ντύνονται σαν μάγισσες και πηγαίνουν ζητώντας αυγά σοκολάτας στους δρόμους με τα κασκόλ γύρω από τα κεφάλια τους, που φέρνουν δέσμες από κλαδιά ιτιάς διακοσμημένα με φτερά. Σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Φινλανδίας, οι άνθρωποι βάζουν φωτιές την Κυριακή του Πάσχα, μια σκανδιναβική παράδοση που απορρέει από την πεποίθηση ότι οι φλόγες απομακρύνουν τις μάγισσες που πετούν πάνω στις σκούπες τους μεταξύ της Μεγάλης Παρασκευής και της Κυριακής του Πάσχα.

Πολωνία

πασχα στην Πολωνία

Το να ρίχνουμε νερό ο ένας στον άλλο είναι μια πολωνική παράδοση του Πάσχα που ονομάζεται Śmigus-dyngus. Τη Δευτέρα του Πάσχα, τα αγόρια προσπαθούν να βρέξουν άλλους ανθρώπους με κουβάδες νερού, νεροπίστολα ή οτιδήποτε άλλο. Ο θρύλος λέει ότι τα κορίτσια που έχουν μουσκευτεί θα παντρευτούν εντός του έτους. Η αναζωογονητική παράδοση έχει τις ρίζες της στο βάπτισμα του πολωνικού πρίγκηπα Mieszko τη Δευτέρα του Πάσχα το 966 μ.Χ.

Haux, Γαλλία

πασχα στην Γαλλία

Μην ξεχάσετε ένα πιρούνι αν βρίσκεστε σε αυτή τη νότια γαλλική πόλη τη Δευτέρα του Πάσχα. Κάθε χρόνο μια γιγάντια ομελέτα σερβίρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Και όταν λέμε γιγαντιαία, εννοούμε γίγαντα: Στην ομελέτα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 4.500 αυγά και μπορεί να ταΐσει μέχρι και 1.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με την ιστορία, όταν ο Ναπολέων και ο στρατός του ταξίδευαν στη νότια Γαλλία, σταμάτησαν σε μια μικρή πόλη και έφαγαν ομελέτες. Άρεσε τόσο πολύ στο Ναπολέοντα που διέταξε τους κατοίκους να συγκεντρώσουν τα αυγά τους και να κάνουν μια γιγαντιαία ομελέτα για το στρατό του την επόμενη μέρα.

Κέρκυρα, Ελλάδα

πασχα στην Ελλάδα

Το πρωί του Μεγάλου Σάββατου, το έθιμο «μπότηδες» πραγματοποιείται στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας. Οι μπότηδες είναι  πήλινες μεγάλες κανάτες με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Οι άνθρωποι πετούν τους μπότηδες γεμάτους νερό από τα μπαλκόνια τους. Κάποιοι λένε ότι το έθιμο προέρχεται από τους Βενετούς, οι οποίοι την Πρωτοχρονιά συνήθιζαν να πετούν όλα τα παλιά αντικείμενα τους. Άλλοι πιστεύουν ότι η ρίψη των δοχείων χαιρετίζει την άνοιξη, συμβολίζοντας τις νέες καλλιέργειες που θα συγκεντρωθούν στα νέα δοχεία.

Νορβηγία

πασχα στην Νορβηγία

Το Πάσχα είναι μια τόσο δημοφιλής εποχή για τους Νορβηγούς να διαβάσουν μυθιστορήματα εγκλημάτων που οι εκδότες σκέφτονται πραγματικά ειδικά «θρίλερ του Πάσχα» που είναι γνωστά ως Paaskekrimmen. Η παράδοση λέγεται ότι ξεκίνησε το 1923 όταν ένας εκδότης βιβλίων προώθησε το νέο μυθιστόρημα του εγκλήματος στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. Οι διαφημίσεις έμοιαζαν με τις ειδήσεις τόσο πολύ που οι άνθρωποι δεν ήξεραν ότι ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο.

Αυστραλία

πασχα στην Αυστραλία

Το 1991, η Rabbit-Free Australia ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αντικαταστήσει το λαγουδάκι του Πάσχα με το πασχαλινό μπιφτέκι ή το λαιμό κουνελιού. Γιατί τόσο μίσος προς τα κουνέλια; Στην Αυστραλία, τα κουνέλια θεωρούνται ευρέως επιβλαβή για την καταστροφή καλλιεργειών και γης. Οι εταιρείες κάνουν τώρα μπιμπερό σοκολάτας για το Πάσχα, με τα έσοδα να ωφελούν τα απειλούμενα ζώα.

 

Βατικανό

πασχα στην Βατικανό

Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Πάπας μνημονεύει τη Via Crucis  στο Κολοσσαίο: Ένας τεράστιος σταυρός με δαυλούς φωτίζει τον ουρανό καθώς οι 14 Σταθμοί του Σταυρού περιγράφονται σε πολλές γλώσσες. Η μάζα γιορτάζεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα, χιλιάδες επισκέπτες συναθροίζονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να περιμένουν την ευλογία του Πάπα από το μπαλκόνι της εκκλησίας, γνωστό ως "Urbi et Orbi".

Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία

πασχα στην Σλοβακία

Ταξιδεύετε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για το Πάσχα; Αν ναι, θα πρέπει να προσέχετε καλύτερα την πλάτη σας. Υπάρχει μια παράδοση της Δευτέρας του Πάσχα, στην οποία οι άνδρες παιχνιδιάρικα χτυπούν γυναίκες με χειροποίητα μαστίγια από ιτιά και διακοσμημένα με κορδέλες. Σύμφωνα με το μύθο, η ιτιά είναι το πρώτο δέντρο που ανθίζει την άνοιξη, επομένως τα κλαδιά υποτίθεται ότι μεταφέρουν τη ζωντάνια και τη γονιμότητα του δέντρου στις γυναίκες.

Verges, Ισπανία

πασχα στην Ισπανία

Την Μεγάλη Πέμπτη στη μεσαιωνική πόλη Verges της Ισπανίας εκτελείται ο παραδοσιακός "dansa de la mort" ή "χορός του θανάτου". Για να ξαναζωντανέψουν σκηνές από το Πάθος, όλοι φορούν κοστούμια σκελετού και παρελαύνουν στους δρόμους. Η πομπή τελειώνει με τρομακτικούς σκελετούς που φέρουν κουτιά στάχτης. Ο μακάβριος χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζει για τρεις ώρες.

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

πασχα στην ΗΠΑ

Για πάνω από 130 χρόνια, ο Λευκός Οίκος φιλοξένει «Easter Egg Roll» στη νότια αυλή του. Η κύρια δραστηριότητα είναι η κύλιση ενός έγχρωμου ψημένου αυγού με μια μεγάλη κουτάλα, αλλά τώρα η εκδήλωση περιλαμβάνει πολλές ακόμα διασκέψεις, όπως μουσικές ομάδες, κυνήγι αυγών, αθλήματα και χειροτεχνίες.

Ουγγαρία

πασχα στην Ουγγαρία

Το "Πιπίλισμα", μια δημοφιλής ουγγρική παράδοση του Πάσχα, παρατηρείται τη Δευτέρα του Πάσχα. Τα αγόρια πασπαλίζουν παγωμένο άρωμα ή αρωματικό νερό στα κορίτσια. Οι νεαροί άντρες συνήθιζαν να ρίχνουν κάδους νερού πάνω από στα κεφάλια των νέων γυναικών, αλλά τώρα ψεκάζουν άρωμα, κολόνια ή απλά νερό και ζητούν ένα φιλί. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι το νερό είχε αποτέλεσμα καθαρισμού, επούλωσης και γονιμότητας.

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

πασχα στην Ισραήλ

Λαμβάνοντας χώρα στην πόλη όπου πιστεύεται ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε, οι Χριστιανοί γιορτάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή με το περπάτημα στο ίδιο μονοπάτι που ο Ιησούς έκανε την ημέρα που είχε σταυρωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη τον πόνο του εκείνη τη μοιραία ημέρα, μερικοί από εκείνους που συμμετέχουν φέρουν ένα σταυρό μαζί τους.

Σικελία, Ιταλία

πασχα στην Ιταλία

Στο Prizzi της Σικελίας, το Abballu de daivuli είναι μια αναπαράσταση των διαβόλων από τους ντόπιους φορώντας τρομακτικές μάσκες ψευδαργύρου και ντυμένοι με κόκκινη ρόμπα. Οι ντυμένοι βασανίζουν όσες περισσότερες ψυχές μπορούν  (πράγμα που σημαίνει ότι τους κάνουν να πληρώσουν για ποτά) πριν από το απόγευμα, όταν η Θεοτόκος και ο αναστημένος Χριστός έρχονται να στείλουν τους διάβολους μακριά με αγγέλους.