Πώς να ξεπεράσετε το Jet Lag | Study Tours

Πώς να ξεπεράσετε το Jet Lag

beating jet lag

1. Χαλαρώστε το πρόγραμμά σας

Γνωρίζοντας πώς να προετοιμαστείτε για μια μακρινή πτήση μπορεί να σημαίνει ότι ξεκινάτε τις διακοπές σας φρεσκαρισμένοι και όχι κουρασμένοι. Εάν είστε κάποιος με άκαμπτο πρόγραμμα στο σπίτι, προσπαθήστε να χαλαρώσετε το πρόγραμμα αυτό τις μέρες πριν από την πτήση σας. Έχοντας μια άκαμπτη ρουτίνα φαγητού και ύπνου, θα είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστείτε στις νέες ζώνες ώρας. Εάν είστε ευέλικτοι σχετικά με τέτοιες ρυθμίσεις, θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο εξωτερικό με σημαντικό πλεονέκτημα.

2. Πάρτε έναν καλό ύπνο πριν πετάξετε

Οι άνθρωποι συχνά καταλήγουν να έχουν κοιμηθεί για λίγες μόνο ώρες πριν από μια μακρά πτήση - είτε πρόκειται από ενθουσιασμό για τις διακοπές είτε για σκόπιμη προσπάθεια να κουραστείτε για να κοιμηθείτε κατά την πτήση. Μεγάλο λάθος. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη ρουτίνα σας θα κάνουν μόνο πιο δύσκολο να προσαρμόσετε τις νέες ζώνες ώρας και να κάνετε ένα καλό ύπνο πριν την πτήση σας θα σας αφήσει καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσετε το jet lag.

3. Αποφύγετε να φτάσετε τη νύχτα

Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε μια πτήση που φτάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σας διευκολύνει να μείνετε ξύπνιοι - θα είστε πολύ πιο δελεασμένοι να βγείτε έξω και να εξερευνήσετε εάν ο ήλιος λάμπει και έχετε μια ολόκληρη μέρα μπροστά σας.

4. Να γνωρίζεται τα αεροπλάνα

Δεν χρειάζεται να είστε επιθεωρητής αεροπλάνων για να γνωρίζετε ότι τα A350s και A380s είναι δύο από τα καλύτερα αεροπλάνα για όποιον αναρωτιέται πώς να νικήσει το jet lag. Τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας βοηθούν τον αέρα να συγκρατεί την υγρασία και τα συστήματα φωτισμού με LED που μπορούν να δημιουργήσουν 16,7 εκατομμύρια αποχρώσεις του χρώματος προσομοιώνουν τις φυσικές φάσεις της ημέρας, Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα που ανανεώνει τον αέρα κάθε δύο λεπτά.

5. Διαχωρίστε το ταξίδι

Δοκιμάστε να κάνετε μια στάση, έτσι ώστε το σώμα σας να έχει περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα ρουτίνα. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει την τιμή του αεροπορικού σας εισιτηρίου.

6. Αποφύγετε το μπαρ

Όσο δελεαστικό και αν είναι να ξεκινήσετε τις διακοπές σας με ένα gin tonic πριν από την πτήση, οι επιπτώσεις του αλκοόλ σε υψόμετρο θα αυξήσουν την κόπωση και θα προκαλέσουν αφυδάτωση, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το να νικήσετε το αναπόφευκτο jet lag.

7. Όχι στα υπνωτικά χάπια

Να βασίζεστε στα υπνωτικά χάπια για μακρινές πτήσεις είναι μια κακή ιδέα. Δεν θα κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν την αποκατάστασή σας από το jet lag και απλά θα σας αφήσουν να αισθανθείτε μπερδεμένοι όταν θα προσγειωθείτε. Αν χρειάζεστε να κοιμηθείτε, κάντε το φυσικό τρόπο. Απεριόριστο, δωρεάν ζεστό νερό είναι ένα από τα καλά της πτήσης, οπότε γιατί να μην φέρετε τα δικά σας φακελάκια τσαγιού;

8. Αποχαιρετήστε τον καφέ

Αποφύγετε τα ποτά με πολύ καφεΐνη, όπως καφές, κόκα κόλα και ενεργειακά ποτά. Αυτά τα τεχνητά διεγερτικά θα επηρεάσουν την ικανότητά σας να κοιμηθείτε και θα αυξήσουν το χρόνο ανάρρωσης από το jet lag. Το σώμα σας λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ενυδατωμένο, οπότε το να πίνετε πολύ νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντισταθμίσετε τα αποτελέσματα του jet lag.

9. Ρυθμίστε το ρολόι σας

Όταν φτάνετε στο αεροπλάνο, ρυθμίστε το ρολόι σας στην ώρα του προορισμού σας για να συγχρονίσετε ψυχολογικά τον εαυτό. Μια προειδοποίηση: μην το κάνετε αυτό εκ των προτέρων, εκτός αν θέλετε να καταλήξετε με την πιο αστεία δικαιολογία για την απώλεια της πτήσης σας.

10. Συνεχίστε να κινήστε

Μετακινηθείτε τακτικά και κάνετε ασκήσεις για να κρατήσετε το αίμα να ρέει. Και αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς να αποφύγετε τη Βαθεία Φλεβική Θρόμβωση, πρέπει να ξέρετε ότι η καλή κυκλοφορία είναι το κλειδί. Φορώντας ένα ζευγάρι κάλτσες πτήσης θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της Β.Φ.Θ. και θα βελτιώσει την κυκλοφορία (η επιβράδυνση της οποίας είναι μία από τις πιο κοινές επιπτώσεις του jet lag). Ποιος νοιάζεται αν φαίνονται άσχημες; Δεν είναι επίδειξη μόδας.

11. Τρώτε σωστά

Μια πιο ακραία συμβουλή είναι να αρχίσετε να τρώτε τρία γεύματα την ημέρα σύμφωνα με τη νέα ζώνη ώρας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει δημητριακά στις 11:00. Και αν είστε ο τύπος του ατόμου που απολαμβάνει ένα σνακ το βράδυ ούτως ή άλλως, ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο.

12. Κυνηγήστε τον ήλιο

Πάρτε όσο περισσότερο φως της ημέρας μπορείτε. Το φως της ημέρας σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Εκτός αν ήσασταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Κάτι που δεν είναι ποτέ καλή ιδέα πριν από μια μακρά πτήση.

13. Κάντε λίγη άσκηση

Κάντε λίγη άσκηση για να ενισχύσετε τις ενδορφίνες σας και να τεντώσετε τα νευροκαβαλικέματα που αναπτύσσονται σε μακρινές πτήσεις. Πλέον, σχεδόν όλα τα περιοδικά αεροσκαφών θα έχουν ένα τμήμα αφιερωμένο σε απλές ασκήσεις για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

14. Συμπληρώστε τον ύπνο

Προσπαθήστε να κάνετε τον ίδιο ύπνο όπως θα κάνατε κανονικά κατά τη διάρκεια 24 ωρών - συμπληρώστε τυχόν ελλείψεις με ένα (σύντομο) ύπνο κατά τη μέρα άφιξης, εάν είναι απαραίτητο.