Πως τα εκπαιδευτικά ταξίδια – εκδρομές επιδρούν θετικά στην προσωπικότητα των παιδιών | Study Tours

Πως τα εκπαιδευτικά ταξίδια – εκδρομές επιδρούν θετικά στην προσωπικότητα των παιδιών

Εκπαιδευτικές εκδρομές για παιδιά στο εξωτερικό

Τα εκπαιδευτικά ταξίδια αποτελούν έναν μοναδικό συνδυασμό μάθησης και ψυχαγωγίας των μαθητών, αναμφίβολα προσφέρουν πλήθος πλεονεκτημάτων στους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτά.

Ψυχαγωγία Εκπαιδευτική εκδρομή Αγγλία σε μουσείο

Δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να δουν νέα μέρη, να περιηγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς, να επισκεφτούν μουσεία και πινακοθήκες, να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να συμμετέχουν σε πρωτότυπες δραστηριότητες και με δημιουργήματα που προσφέρουν ευχαρίστηση. Το πιο σημαντικό, να κατανοήσουν ότι η μάθηση και η διασκέδαση μπορούν να συνδυαστούν.

 

Ταξίδι στο εξωτερικό χαρούμενα παιδιάΚοινωνικοποίηση και καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα, κυρίως των πολυήμερων εκπαιδευτικών ταξιδιών για παιδιά, είναι η εμπειρία του ομαδικού ταξιδιού. Η μεταφορά των μαθητών σε ένα νέο περιβάλλον και η βίωση της κοινωνικοποίησης, τους διδάσκει να σέβονται και να γνωρίζουν τον άλλον γι’ αυτό που είναι, με έναν ανοιχτόμυαλο και ανοιχτόκαρδο τρόπο. Να δέχονται τον διαφορετικό χαρακτήρα του καθενός.

 

Διεγείρουν τη θέληση για μάθηση

Επιπρόσθετα τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να εκτεθούν σε καινούριες προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Οξύνεται με τον τρόπο αυτό η περιέργεια των μαθητών. Γιατί οι μαθητές που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές ανακαλύπτουν ότι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το θέμα της εκπαιδευτικής εκδρομής. Όταν ο μαθητής, βλέπει, αγγίζει και μυρίζει ιστορικά κειμήλια, αρχαία αντικείμενα και πρωτότυπες πηγές- κείμενα αποκτά κίνητρα για να μάθει περισσότερα σε βάθος, όταν  επιστρέψει στην τάξη. Τα εκπαιδευτικά ταξίδια διεγείρουν τη μάθηση πέρα ​​από ό, τι τα βιβλία και τα βίντεο μπορούν να προσφέρουν στο μαθησιακό περιβάλλον. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα εκπαιδευτικά ταξίδια προσφέρουν εξίσου πνευματική τόνωση, αλλά  οι εκδρομές που είναι καλά σχεδιασμένες έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα της ακαδημαϊκής επίδοσης σε κάθε αντικείμενο μελέτης.

Παιδιά διαβάζουν στο γρασίδι

Βιωματική μάθηση

Με τον όρο βιωματική μάθηση, εννοούμε τη διαδικασία οικειοποίησης της γνώσης μέσω της εμπειρίας και της αναζήτησης προσωπικού νοήματος σ' αυτήν. Έξω λοιπόν από την τάξη, σε νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, αντικρύζοντας νέα αξιοθέατα,  οι εμπειρίες των παιδιών γίνονται  χωρίς αμφιβολία πιο δυνατές. Μέσα από τις εκπαιδευτικές εκδρομές για παιδιά διαμορφώνονται οι γνωστές ως «επεισοδιακές αναμνήσεις» με άμεση και έμμεση διεργασία, η οποίες συμβάλουν στην μακροχρόνια ανάκληση πληροφοριών από την μνήμη.

Διάφορα στυλ εκμάθησης

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την μάθηση είναι ο διαφορετικός τρόπος που ο κάθε μαθητής μαθαίνει, ευκολότερα, μια νέα πληροφορία. Συχνά στις εκπαιδευτικές εκδρομές καλύπτουν περισσότερα από ένα στυλ εκμάθησης, πράγμα που τα καθιστά μοναδικά «εργαλεία» διδασκαλίας για ορισμένους μαθητές. Διαλέξεις στην τάξη ισχύουν κυρίως για τους μαθητές «ήχου», που μαθαίνουν καλύτερα με το άκουσμα ως ακουστικοί τύποι. Οι οπτικοί μαθητές μπορούν να επωφεληθούν από οπτικά βοηθήματα και ερεθίσματα, τα οποία υπάρχουν στην τάξη, αλλά είναι πολύ πιο συχνά κατά τη διάρκεια μιας Εκπαιδευτικής εκδρομής. Τέλος, για τους μαθητές αφής, τα εκπαιδευτικά ταξίδια προσφέρουν μια ασυνήθιστη ευκαιρία να εκτελέσουν με  τα χέρια τους δραστηριότητες που προάγουν τη  μάθηση μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Απόκτηση νέων προοπτικών για τον κόσμο

Αξιοσημείωτο είναι και το πώς οι μαθητές μπορούν να επωφεληθούν από τα εκπαιδευτικά ταξίδια είναι η απόκτηση  νέων προοπτικών για τον κόσμο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό.  Οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη θέση τους στην κοινωνία και να αναπτύξουν ένα άνοιγμα προς τη διαφορετικότητα των άλλων, μέσω της άμεσης επαφής με ένα διαφορετικό περιβάλλον ή ακόμα και μια νέα κουλτούρα ή γλώσσα.

 

Απόπειρα προσομοίωσης των κανόνων της κοινωνίαςΠαιδιά στο Καμπριτζ της Αγγλίας

Οι μαθητές μαθαίνουν να εμπλέκεται στο σύστημα κανόνων και να υπακούν σε αυτό, έτσι προετοιμάζονται κοινωνικά για την είσοδό τους στον κόσμο των ενηλίκων. Κατανοούν και σέβονται τους περιορισμούς, αντιλαμβάνονται αργά αλλά σταθερά την αξία τους. Επομένως αρχίζει η συνειδητή αποδοχή και εμπέδωση τους ενώ παράλληλα νιώθουν ελεύθεροι μέσα στο πλαίσιο που αυτοί  οριοθετούν στη βάση κοινωνικών κι άλλων κανόνων και των εμπειριών που έχουν αποκτήσει. Μέσα από αυτήν την διαδικασία, θα μπορέσουν να περάσουν ομαλά στην κοινωνία, αφού θα έχουν μάθει να συμπεριφέρονται με γνώμονα όχι μόνο τα δικαιώματά τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

 

Τα εκπαιδευτικά ταξίδια προσφέρουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές συνοδεύονται με αξέχαστες εμπειρίες από τον κόσμο. Με αυτά τα μορφωτικά ταξίδια οι μαθητές εισέρχονται στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους ικανότητες και αποκτούν καινούριες. Τέλος, οξύνουν την κριτική τους σκέψη εκτός του ελεγχόμενου περιβάλλοντος της τάξης.