Από πού προέρχεται το έθιμο του στολισμού του Χριστουγεννιάτικου δέντρου; | Study Tours

Από πού προέρχεται το έθιμο του στολισμού του Χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Από πού προέρχεται το έθιμο του στολισμού του Χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο σήμερα είναι ένα κοινό έθιμο για τους περισσότερους από εμάς! Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες συνδέσεις με αρχαίες παραδόσεις, όπως αιγυπτιακά και ρωμαϊκά έθιμα, πρώιμες χριστιανικές πρακτικές και βικτοριανή νοσταλγία.  Ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές υποδεικνύουν τη Γερμανία ως τη χώρα προέλευσης του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Τα σύγχρονα χριστουγεννιάτικα δέντρα εμφανίστηκαν στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, καθώς οι Χριστιανοί έφερναν δέντρα στα σπίτια τους και τα διακοσμούσαν με μελόψωμο, καρύδια και μήλα.

Στη δεκαετία του 1840 και του 50, η βασίλισσα Βικτώρια και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος έκαναν δημοφιλή το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Αγγλία. Την χρονολογία αυτή ο Πρίγκιπας Αλβέρτος στόλισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο και επανέλαβε τον στολισμό από τότε και μετά. Οι Άγγλοι, λόγω της αγάπης τους για τη Βασίλισσα τους, αντέγραψαν το χριστουγεννιάτικο αυτό έθιμο.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν.