Βασικές δεξιότητες που χρειάζονται όλα τα βιογραφικά | Study Tours

Βασικές δεξιότητες που χρειάζονται όλα τα βιογραφικά

Βασικές δεξιότητες που χρειάζονται όλα τα βιογραφικά

Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει να αναδεικνύει όλες τις ικανότητές σας. Στην ιδανική περίπτωση, θα είστε σε θέση να συνδέσετε τις βασικές δεξιότητές σας με την εμπειρία στο χώρο εργασίας, αλλά εάν αυτό δεν είναι δυνατό, προσπαθήστε να αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους τις χρησιμοποιήσατε εκτός εργασίας.

Οι περισσότερες βασικές δεξιότητες εμπίπτουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες:

  • Γενικές δεξιότητες. Αυτές είναι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί σε ένα περιβάλλον, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά διαφορετικά είδη επιχειρήσεων.

  • Δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία. Αυτές οι δεξιότητες είναι συγκεκριμένες για μια συγκεκριμένη γραμμή απασχόλησης ή εμπορίου και μπορεί να απαιτούν από εσάς να έχετε λάβει εκπαίδευση.

  • Προσωπικές δεξιότητες. Αυτά τα είδη δεξιοτήτων είναι μερικές φορές λιγότερο προφανή και πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, επειδή βασίζονται στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παρά στην εκμάθηση.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε όλα αυτά με τη σειρά, και να δούμε πώς μπορείτε να τα βάλετε στο βιογραφικό σας σημείωμα.

 

Γενικές δεξιότητες

Όλοι έχουν γενικές δεξιότητες ακόμη και αν δεν τις αναγνωρίζουν. Μερικές φορές, ο σημερινός εργοδότης σας δεν θα καταστήσει προφανές ότι οι δεξιότητες που έχετε αποκτήσει μαζί τους είναι γενικές επειδή δεν θέλουν αναγκαστικά να συνειδητοποιήσετε πως μπορείτε να βρείτε αλλού απασχόληση.

Τυπικές γενικές δεξιότητες που μπορεί να έχετε ήδη είναι:

  • Δεξιότητες σχετικά με την ανάγνωση ή τη συγγραφή. Αυτό σημαίνει ότι είστε σε θέση να αφομοιώσετε τις γραπτές πληροφορίες και να τις παρουσιάσετε και σε γραπτή μορφή.

  • Δεξιότητες υπολογιστή. Αν έχετε ικανότητες με υπολογιστές και κοινά προγράμματα γραφείου τότε θεωρείστε ότι αυτό είναι γενική δεξιότητα.

  • Εμπειρία διαχείρισης. Εάν έχετε διαχειριστεί άτομα πριν, τότε θα μπορούσατε να μεταφέρετε αυτή την εμπειρία για να ωφελήσετε έναν άλλο τύπο εργοδότη.

  • Εμπορικές δεξιότητες. Οι άνθρωποι που μπορούν να διαπραγματευτούν και να χειριστούν στοιχεία όπως ο κύκλος εργασιών και το μικτό κέρδος έχουν συχνά το είδος επιχειρηματικού πνεύματος που αναζητείται σε πολλές οργανώσεις.

  •  Καλή διαχείριση χρόνου. Η ικανότητα να εργάζεστε σε προθεσμίες είναι κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις θέσεις εργασίας, αλλά αν είστε συνηθισμένοι σε αυτό τότε αυτό είναι μια βασική δεξιότητα επιθυμητή σε πολλές εταιρείες.

  • Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τύποι γενικών δεξιοτήτων. Σκεφτείτε τις ως ικανότητες που μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά σε πολλούς τομείς. Αναφέρετε τις στο βιογραφικό σημείωμά σας όπως τις έχετε συλλέξει σε όλο το ιστορικό της απασχόλησης σας.

 

Βασικές δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία

Πιο συγκεκριμένες από τις γενικές δεξιότητες, αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να εργαστείτε με έναν άλλο εργοδότη που τις χρειάζεται. Παρόλα αυτά, οι γενικές δεξιότητες δεν θα είναι απαραιτήτως χρήσιμες στους εργοδότες εκτός του τομέα στον οποίο εργάζεστε ήδη.

Παραδείγματα δεξιοτήτων που σχετίζονται με την εργασία είναι:
 

  • Τοποθέτηση τούβλων. Αν και πολλές κατασκευαστικές εταιρείες χρειάζονται δεξιότητες τοποθέτησης τούβλων, είναι απίθανο να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ικανότητα για να βρείτε εργασία εκτός του τομέα των κατασκευών.

  • Δεξιότητες νοσηλευτικής. Η ύπαρξη ειδικής νοσοκόμας δείχνει ότι έχετε ορισμένες γενικές δεξιότητες, όπως η φροντίδα ή η οργάνωση, αλλά η ίδια η νοσηλευτική είναι μια δεξιότητα που σχετίζεται με την εργασία και η οποία λειτουργεί μόνο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

  • Μηχανολογία. Η ικανότητα εργασίας και επισκευής κινητήρων είναι μια δεξιότητα που σχετίζεται με την εργασία. Μπορεί να σημαίνει ότι μπορείτε να μεταφέρετε σε συναφείς τομείς, αλλά πιθανότατα μόνο σε παρόμοιους ρόλους.

  • Λογιστικά προσόντα. Οι λογιστικοί ρόλοι προσφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα οργανισμών που προσφέρει άφθονη επιλογή εργασίας. Ωστόσο, αυτή η δεξιότητα που σχετίζεται με την εργασία περιορίζει αυτή την επιλογή μόνο σε ορισμένους τύπους θέσεων εργασίας.

Παρόλο που υπάρχουν σχεδόν τόσες πολλές δεξιότητες όσες και οι δουλειές, προσπαθήστε να μην τις σκεφτείτε ως περιορισμούς για το τι μπορείτε να κάνετε. Αν αισθάνεστε παγιδευμένοι από τις δεξιότητές σας που σχετίζονται με την εργασία και έχετε πρόβλημα να μεταβείτε σε νέους τομείς εργασίας, τότε αποκτήστε μερικές νέες κάνοντας παρακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Προσωπικές δεξιότητες

Ιδανικές δεξιότητες για την προσωπική δήλωση του βιογραφικού σημειώματος ή ακόμα και συνοδευτική επιστολή ή μπορούν επίσης να αναγράφονται στην επαγγελματική εμπειρία σας εάν προτιμάτε. Σκεφτείτε το είδος της προσωπικότητας που έχετε όταν συζητάτε τις προσαρμοστικές δεξιότητές σας. Ορισμένα από τα βασικά που πρέπει να προσέξετε είναι:
 

  • Ομαδική εργασία. Η ομαδική εργασία είναι μια σημαντική δεξιότητα που πολλοί εργοδότες αναζητούν.

  • Αφοσίωση. Αυτή είναι μια δεξιότητα που πρέπει να αναφέρετε στο βιογραφικό σας σημείωμα.

  • Θετικότητα. Αν είστε το είδος του ατόμου που βλέπει το ποτήρι ως μισό γεμάτο και όχι μισό άδειο, τότε αυτό δείχνει τη θετικότητά σας. Οι εργοδότες τείνουν να ευνοούν θετικούς ανθρώπους.

  • Δημιουργικότητα. Κάποιες δουλειές θέλουν δημιουργικούς ανθρώπους. Εάν ζωγραφίζετε, παίζετε μουσική ή είστε καλοί στην αφήγηση αστείων, τότε αυτό μπορεί να επιδείξει τις δημιουργικές δεξιότητές σας.

  • Ικανότητα προσαρμογής. Η ευελιξία είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε στο χώρο εργασίας, αλλά μερικοί είναι καλύτεροι σε αυτό από άλλους, οπότε μην αποκλείετε την προσαρμοστικότητά σας ως δεξιότητα.

  • Αν και οι προσωπικές δεξιότητες μπορεί να φαίνονται σαν οι λιγότερο σημαντικές για να αναφερθούν, επειδή δεν είναι συγκεκριμένες για τη δουλειά για την οποία υποβάλλετε αίτηση, μπορούν συχνά να σας ξεχωρίσουν από άλλο υποψήφιο.

Να είστε υπερήφανοι για τις δεξιότητες που έχετε και να βλέπετε κάθε μία ως έναν τρόπο να προχωρήσετε στην καριέρα σας.